Idealna kawa – jak ją przyrządzić?

Hobby i sport
punktzaczepienia
Idealna kawa – jak ją przyrządzić?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Czy idealna kawa może powstać wyłącznie z rąk baristy? Niekoniecznie. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych rad, uwzględniających jakość ziaren, czas parzenia, jak i jakość wody. Już kilka podstawowych elementów może wpłynąć na smak kawy i zapewnić jej wyjątkowy aromat.

Pij od razu po zaparzeniu

Kawy nie należy pić po upływie 5 minut od zaparzenia, ponieważ w tym czasie traci swoje walory smakowe. Wyjątkowy proces parzenia kawy odpowiada za jej charakterystyczne cechy. W czasie stygnięcia napój utlenia się, co powoduje ulatywanie jego olejków eterycznych, a także utratę walorów smakowych. Równie istotna jest temperatura parzenia, Powinna być nieco niższa niż temperatura wrzenia, najlepiej około 90°C. Zbyt gorąca spowoduje, że kawa będzie gorzka (z powodu spalania się olejków eterycznych). Zbyt niska temperatura powoduje, że smak staje się kwasowy i rozwodniony, a czasami nawet pozbawiony zapachu.

Pozostaje jeszcze wybór dobrych ziaren, zmielenie ich i na koniec: włączenie ekspresu oraz wybór opcjonalnych dodatków. Na wyjazdach można skorzystać z praktycznych dripperów. To niewielkie urządzenia, których kształt przypomina stożkowatą filiżankę, co pozwala na przygotowanie porcji ulubionego napoju. Urządzenie świetnie sprawdza się podczas podróży. Jest nieodzownym dodatkiem w bagażu każdego smakosza. Dripper do kawy to wyjątkowe urządzenie, które stanowi świetną alternatywę dla różnego rodzaju ekspresów, jak i tradycyjnych sposobów parzenia mielonych ziaren.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Niezbędne akcesoria dla miłośnika kawy
Niezbędne akcesoria dla miłośnika kawy
Kawa jest ukochanym napojem milionów ludzi na całym świecie, ale może być trudno znaleźć świetną kawę, gdy jesteś poza domem. […]
Polecamy