Największe kłamstwo, które można usłyszeć na temat wódki? Że każda wódka smakuje tak samo. Biorąc pod uwagę, z jak wielu surowców może być wyprodukowana, wódka dzieli się na szereg ciekawych kategorii. Każda odznacza się unikalnym smakiem – całkowicie różniącym go od innych. Wśród najpopularniejszych rodzajów wódek można wymienić cztery, których przedstawicieli spotkamy najczęściej na sklepowych półkach.
Obecnie chyba najbardziej rozwijający się rodzaj wódek. Wśród jego przedstawicieli można wymienić takie marki jak Peszko, Młody Ziemniak, Vestal, Wyborowa Polski Ziemniak czy Chopin Potatoe. Charakteryzuje się specyficznym zapachem oraz jest określana jako bardziej cielista w smaku. Idealnie nadaje się do łączenia w koktajlach czy picia z mikserem.
W Polsce zdecydowanie najwięcej wódek powstaje właśnie z żyta. To z nim łączymy charakterystyczny smak i pieczenie towarzyszące piciu wódki. Najpopularniejsze marki to Belvedere, Chopin Rye, Wyborowa czy Soplica.
Coraz popularniejsza w Polsce, jednak to Rosja słynie z wódek opartych na tym surowców. Charakteryzuje się lekkim, słodkim smakiem. Najpopularniejsza marka to Beluga wraz z jej kilkoma edycjami: Nobel, Transatlantic Racing, Gold Line czy Allure.
Ciekawym segmentem tej kategorii wódek są blendy powstałe z połączenia spirytusu żytniego i pszenicznego. Najlepszym przykładem takiego „małżeństwa” jest wódka Pan Tadeusz, którą nabyć można choćby za pośrednictwem strony https://www.foczkaalkohole.pl/produkt/pan-tadeusz-05l/. Zadebiutowała na rynku w 1999 roku, dokładnie wtedy, gdy premierę miał film Andrzeja Wajdy pod tym samym tytułem. Łączy delikatność, jaka cechuje wódkę pszeniczną z pieprznością i ostrością żytniego spirytusu.