Lodziarnia to biznes o charakterze sezonowym, ale przynoszący całkiem spore zyski finansowe. Dlatego też nie dziwi fakt, że systematycznie wzrasta liczba osób decydujących się na otwarcie własnego lokalu. Oczywiście podstawowym warunkiem jego sprawnego funkcjonowania jest zadbanie o optymalne wyposażenie, obejmujące wszelkie niezbędne urządzenia oraz drobne akcesoria. W pierwszej kolejności z pewnością przyda się porządna witryna przeznaczona stricte do eksponowania lodów.
Wspomniana we wstępie witryna to konstrukcja mroźnicza, która ze względu na panującą wewnątrz niską temperaturę pozwala przechowywać i prezentować lody gałkowe przez okrągły rok. Standardowy model posiada solidną obudowę ze stali nierdzewnej, oświetlenie Led-owe, uchylną szybę i miejsce na co najmniej 15 kuwet. Drugi pożądany sprzęt to oczywiście wysokiej klasy maszyna do wyrabiania lodów. Musi przede wszystkim gwarantować wystarczającą wydajność, komfortowy panel sterowania (najlepiej w pełni elektroniczny) i możliwość uzyskiwania dwóch różnych smaków lub nawet więcej. Oprócz tego nie obejdzie się bez wysokiej lodówki do gromadzenia zapasów gotowych lodów od producentów, a także zestawu łatwych w czyszczeniu pojemników termoizolacyjnych (tzw. kuwet). Na koniec trzeba jeszcze wspomnieć o stosunkowo drobnych, ale wyjątkowo użytecznych akcesoriach. Zaliczamy do nich m.in.: łopatki, gałkownice, skrobki, porcjonery, szpatułki, stojaki na wafle, blendery czy granitory. Dodajmy, że większość wymienionych w powyższym artykule elementów posiada w swoim asortymencie profesjonalny sklep dostępny pod adresem https://www.unigastro.pl/.