Jak przyrządzić wątróbkę drobiową?

Na początek, jeszcze surową trzeba oczyścić z elementów, które nie będą nam potrzebne. Są to przede wszystkim tłuszcz oraz włókna, które nawet po ugotowaniu nadal są twarde i mogą być nieprzyjemne podczas jedzenia. Należy to robić ostrym nożem, zdecydowanie odrywając kolejne niepotrzebne fragmenty. Warto też pozbyć się woreczka żółciowego, który jeśli pęknie — nada całości gorzki aromat.

Smażenie wątróbki jest czynnością, na której każdy kucharz ma nieco inne zdanie. Prawdą jest, że nie należy jej smażyć zbyt długo. Najlepiej robić to przez około 2-3 minuty, a następnie zostawić bez ognia pod przykryciem. Proces duszenia zapewni jej większą miękkość i soczystość. Następnie ponownie włączamy duży ogień, ale już tylko na chwilę. Robimy to w celu odparowania nadmiaru tłuszczu. Oczywiście wątróbka drobiowa powinna być smażona z cebulą. Można użyć też innych przypraw, ale uwaga — sól dodajemy pod sam koniec — inaczej mięso może stwardnieć.

Orientalne inspiracje

W polskiej wersji wątróbkę podajemy z ziemniakami i marchewką, które wcześniej należy ugotować. Ziemniaki gotujemy około 30 minut, marchewkę sporo krócej. 5-10 minut wystarczy, by nadać jej odpowiedniej, ale niezbyt dużej miękkości. Możemy też zainspirować się dalekim wschodem. Kuchnia orientalna daje szerokie pole do popisu w tym względzie. Czerpiąc z niej przykład, możemy zaserwować wątróbkę z ryżem, lub makaronem ryżowym. Charakteru daniu nadadzą na przykład czosnek, czy kurkuma. Warto przygotować też sos na bazie ostrych przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + dwa =