Colostrum – czym jest i jakie właściwości posiada?

Colostrum (siara) jest to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków powstająca w końcowym okresie ciąży i w pierwszych godzinach po porodzie (do 72h). Colostrum jest unikatowym pokarmem o wyjątkowych wartościach, regulującym pracę układu pokarmowego oraz systemu odpornościowego młodego organizmu, przygotowując go tym samym do życia poza łonem matki.  Colostrum pobrane do 2 godzin od rozwiązania charakteryzuje się wysoką zawartością albumin, niską zawartością tłuszczy i kazeiny, a także niską zawartością laktozy. Ta biologicznie aktywna wydzielina produkowana przez organizm matki z czasem stopniowo przeobraża się w mleko. Skład pokarmu wytwarzanego przez matki w późniejszym czasie znacznie różni się od składu siary i nie ma już aż tak dobroczynnego wpływu na organizm.

Colostrum – właściwości:

– wsparcie, regulacja odporności,

– wspieranie organizmu po chorobie,

– poprawa samopoczucia,

– polepszenie procesów poznawczych,

– zahamowanie procesu starzenia skóry,

– łagodzenie podrażnień,

– intensyfikacja regeneracji komórek (skóra z problemami),

– pobudzanie wzrostu włosów, ochrona przed działaniem szkodliwych związków,

– prebiotyczne wspieranie mikrobioty jelit,

– intensyfikacja regeneracji powysiłkowej (sport).

Do niedawna siara była trudno dostępna, z uwagi na niedużą podaż oraz stosunkowo wysoką cenę. Jego jakość, z uwagi na pochodzenie w przeważającej części z małych hodowli, nastawionych głównie na wytwarzanie mleka, często budziła zastrzeżenia. Siara od firmy https://genactiv.eu/ jest pierwszym wyrobem wytwarzanym w Polsce od jednego stada krów i produkowanym w ściśle kontrolowanym procesie produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × pięć =