Czy idealna kawa może powstać wyłącznie z rąk baristy? Niekoniecznie. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych rad, uwzględniających jakość ziaren, czas parzenia, jak i jakość wody. Już kilka podstawowych elementów może wpłynąć na smak kawy i zapewnić jej wyjątkowy aromat.
Kawy nie należy pić po upływie 5 minut od zaparzenia, ponieważ w tym czasie traci swoje walory smakowe. Wyjątkowy proces parzenia kawy odpowiada za jej charakterystyczne cechy. W czasie stygnięcia napój utlenia się, co powoduje ulatywanie jego olejków eterycznych, a także utratę walorów smakowych. Równie istotna jest temperatura parzenia, Powinna być nieco niższa niż temperatura wrzenia, najlepiej około 90°C. Zbyt gorąca spowoduje, że kawa będzie gorzka (z powodu spalania się olejków eterycznych). Zbyt niska temperatura powoduje, że smak staje się kwasowy i rozwodniony, a czasami nawet pozbawiony zapachu.
Pozostaje jeszcze wybór dobrych ziaren, zmielenie ich i na koniec: włączenie ekspresu oraz wybór opcjonalnych dodatków. Na wyjazdach można skorzystać z praktycznych dripperów. To niewielkie urządzenia, których kształt przypomina stożkowatą filiżankę, co pozwala na przygotowanie porcji ulubionego napoju. Urządzenie świetnie sprawdza się podczas podróży. Jest nieodzownym dodatkiem w bagażu każdego smakosza. Dripper do kawy to wyjątkowe urządzenie, które stanowi świetną alternatywę dla różnego rodzaju ekspresów, jak i tradycyjnych sposobów parzenia mielonych ziaren.