System HACCP to program kontroli jakości stosowany w przemyśle spożywczym w celu zapewnienia, że produkty są bezpieczne i zdrowe. Skrót ten oznacza Hazard Analysis Critical Control Points (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).
HACCP to systematyczne podejście prewencyjne do bezpieczeństwa żywności. Został opracowany przez Narodowy Komitet Doradczy ds. Kryteriów Mikrobiologicznych dla Żywności (NACMCF) przy Food Safety and Inspection Service (FSIS).
Plan HACCP jest dokumentem, który identyfikuje możliwe zagrożenia związane z konkretnym produktem spożywczym lub etapem procesu, a następnie ustanawia kontrole, aby zapobiec temu, że zagrożenia te staną się problemem. Plan przewiduje monitorowanie punktów krytycznych w procesie, aby zapewnić, że kontrole działają prawidłowo. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów można szybko podjąć działania naprawcze, zanim dojdzie do znacznego zanieczyszczenia lub zmarnowania produktu. Dlatego tak ważne jest przeprowadzanie odpowiednich szkoleń w tym segmencie, jak np. te z podanej strony https://haccponline.pl/, które zaopatrzą pracowników branży spożywczej w pełną wiedzę, z tego zakresu.
System HACCP jest z powodzeniem stosowany od wielu lat w zakładach mięsnych i drobiarskich w Polsce, jak i innych krajach na całym świecie. Wcześnie zauważono, że może on być również z powodzeniem stosowany w kwestiach bezpieczeństwa produktów, jak również innych rodzajów żywności, takich jak owoce morza, produkty mleczne oraz żywność gotowa do spożycia, taka jak kanapki, sałatki, wędliny itp.