Waga to specjalny przyrząd przeznaczony do wyznaczania masy ludzkiego ciała albo obiektów stałych. Wyróżniamy mnóstwo modeli, które są powszechnie wykorzystywane w branży handlowej, przemysłowej, laboratoryjnej czy medycznej. Różnią się one między sobą pod względem zarówno udźwigu, jak i gabarytów oraz budowy. Wyjątkowo funkcjonalne egzemplarze znajdziemy w asortymencie następującej łódzkiej firmy: https://www.kaspo.com.pl.
Obecnie popularnością cieszą się z pewnością wagi sklepowe kasowe oraz wolnostojące. Posiadają one zazwyczaj udźwig do 20 kilogramów i mechanizm elektroniczny. Służą natomiast do ustalania masy różnorodnych produktów spożywczych, takich jak choćby warzywa, owoce czy słodycze. Na uwagę zasługują również wagi typowo laboratoryjne, znakomicie sprawdzające się w przypadku obiektów sypkich i drobnych. Charakteryzują się dokładnością pomiaru do 0,001 g i czytelnym ekranem LCD prezentującym pożądane wyniki. W zakładach przemysłowych, magazynach i firmach dystrybucyjnych używa się z kolei modeli platformowych o rozległej powierzchni nośnej, przystosowanych do ważenia dużych ładunków (np. wózków widłowych i palet). Na koniec warto jeszcze wspomnieć o wagach samochodowych, zbiornikowych, stołowych, hakowych, mobilnych, kuchennych oraz łazienkowych.