Idea sprzedawania jedzenia bezpośrednio ze specjalnych samochodów, do Polski znalazła drogę ze Stanów Zjednoczonych. Szacunki wynoszą, że kraj nad Wisłą zagościł już około 1500 działających food trucków. Dlatego przed podjęciem takiej decyzji, warto najpierw pomyśleć nad wynajmem. Przyczepy gastronomiczne mogą okazać się dużym sukcesem, ale i też klapą bez odpowiedniego przygotowania.
Prowadząc gastronomię stacjonarnie, jest się obciążonym dużymi kosztami stałymi, a większość z nich to samo utrzymanie lokalu, opłata za prąd i wodę i wiele innych. Dodatkowo na barki spada kwestia obsługi, która w takiej restauracji musi być większa niż w food trucku.
Szczegółem, który sprawia, że przyczepy gastronomiczne cieszą się taką popularnością, jest oczywiście mobilność. Mając do swojej dyspozycji restauracje na kółkach, kiepską lokalizację zawsze można łatwo zmienić. Dodatkowo można pojawiać się na różnych festiwalach, czy imprezach masowych, bo wszędzie tam jest klient.