Dieta SIRT – czym jest i jak długo można na niej być?

W ostatnim czasie niezwykle dużą popularnością cieszy się dieta SIRT. Polega ona przede wszystkim na spożywaniu produktów zawierających sirtuiny – specyficzne białka hamujące proces starzenia i jednocześnie przyspieszające metabolizm. Jest przy tym niezbyt restrykcyjna oraz zapewnia stosunkowo szybki spadek masy ciała. Jeśli kogoś interesuje odchudzanie oparte na omawianej diecie, to może skorzystać z cateringu pudełkowego oferowanego przez firmę z witryny https://www.nutridieta.pl/nasze-diety/sirtfood/.

Kilka kluczowych etapów

Dieta SIRT obejmuje cztery posiłki każdego dnia, które należy spożyć maksymalnie do godziny 19. Mamy tutaj do czynienia z kilkoma głównymi etapami odchudzania. Pierwszy jest zdecydowanie najbardziej kontrowersyjny, gdyż trwa 3 dni i zakłada przyjmowanie zaledwie 1000 kalorii na dobę (koktajle, zupy, jedno danie w formie stałej). Drugi etap z kolei trwa cztery dni i wymaga zwiększenia kaloryczności do 1500 kcal. Bazuje na dwóch potrawach stałych i dwóch występujących w postaci płynnej. Najbardziej komfortowy dla osoby zrzucającej zbędne kilogramy jest czternastodniowy etap trzeci, narzucający między 1500 a 1800 kcal. W tym okresie wskazane jest spożywanie aż 3 dań stałych i tylko jednego koktajlu. Tak ułożony plan w znacznym stopniu minimalizuje ryzyko pojawienia się efektu jojo. Podczas stosowania diety SIRT warto jeść w szczególności zielone warzywa (jarmuż, ogórki, seler naciowy, sałatę itp.), owoce o działaniu przeciwzapalnym (truskawki, jagody, ananas), wyroby sojowe, chude mięso, jaja kurze, brązowy makaron i ryż, kaszę gryczaną oraz orzechy włoskie. Zalecane jest ponadto dodawanie do potraw oliwy z oliwek i regularne picie zarówno czerwonego wina, jak i zielonej herbaty. Co istotne, taki sposób odżywiania może być stosowany przez całe życie – oczywiście już bez podziału na etapy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × pięć =