Ostatnio wyjątkowo popularna jest w naszym kraju japońska herbata matcha dostępna zawsze w formie proszku. Wynika to przede wszystkim z faktu, że wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych (głównie z powodu dużej zawartości antyoksydantów i wartościowych aminokwasów). Produkuje się ją z liści krzewów, które dojrzewają pod zacienionymi konstrukcjami bambusowymi. Dzięki temu nabierają delikatnie zielonego koloru, a przyrządzony z nich napar charakteryzuje się przyjemną słodkością oraz intensywnym aromatem.
Herbata matcha jest bogata w przeciwutleniacze, w związku z czym skutecznie chroni organizm przed rozwojem groźnych nowotworów, a także choroby serca i cukrzycy. Jedna filiżanka tego napoju ma wartość odżywczą porównywalną nawet z dziesięcioma filiżankami zwykłej zielonej herbaty. Kolejna istotna właściwość prozdrowotna to działanie mocno odprężające, objawiające się zniwelowaniem poziomu stresu i ustabilizowaniem nastroju (zasługa L-teaniny). Oprócz tego regularne picie naparu z matchy w efektywny sposób pobudza organizm do szybszego spalania kalorii poprzez korzystny wpływ na metabolizm (efektywność odchudzania zwiększona o 20-25%). Oczywiście dodatkowym warunkiem jest wdrożenie do codziennego życia stosownej diety oraz aktywności ruchowej. Oto pozostałe cenne działanie omawianej herbaty:
-reguluje procesy poznawcze – chodzi zwłaszcza o utrzymanie na odpowiednim poziomie, -serotoniny i dopaminy, czyli substancji wpływających na dobre samopoczucie,
-dodaje energii niezbędnej do działania – ze względu na sporą zawartość kofeiny,
-wspomaga układ immunologiczny (odpowiadający za odporność),
-obniża zły cholesterol,
-oczyszcza ciało ze szkodliwych toksyn.