Każda restauracja, aby poprawnie funkcjonować, musi mieć na swoim pokładzie nie tylko odpowiednie osoby, ale także niezbędne wyposażenie. Składają się na nie zarówno te niezbędne sprzęty do przygotowywania potraw i napojów, jak i obsługiwania gości. Choć amatorowi mogłoby się wydawać, że kilka garnków, miska nierdzewna, sztućce, talerze, stoły i obrusy to akcesoria, dzięki którym może zbudować miejsce pełne zadowolonych klientów, to niestety rzeczywistość jest dużo bardziej brutalna. Branża gastronomiczna wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu, a także wyposażenia, które wprawdzie nie jest obowiązkowe, ale będzie pozytywnie wpływać na odbiór restauracji.
Bardzo przydatnym sprzętem, zwłaszcza z punktu widzenia kelnera, jest wózek trzypółkowy, dzięki któremu możliwa staje się odpowiednia obsługa gości podczas większych imprez. Świetnie sprawdzą się także wszelkiego rodzaju koszyczki na sztućce czy tabliczki informacyjne, które umieszcza się na stołach klientów. Nie są to drogie gadżety, a z pewnością pozytywne wpłyną na doznania osób przybywających do restauracji. Dobrym wyborem mogą być również pojemniki gastronomiczne oraz wózki transportowe. Choć nie są one widoczne dla gości, to praca obsługi lokalu zdecydowanie będzie dużo bardziej efektywna, jeśli zdecydujemy się zainwestować w ten sprzęt. Budując renomowaną restaurację, warto także zainwestować w dobrą zastawię, czy takie dodatki jak ciekawe i nowoczesne otwieracze do win.