Serwowanie win – o czym pamiętać?

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że odmian i rodzajów win jest tak wiele, jak dużo jest regionów na świecie miejsc, w których trunki te są tworzone. Od czego jednak zależy to, w jaki sposób wina powinny być serwowane, wszak mamy do wyboru wina czerwone, białe, musujące?

Podstawowe zasady

Jest kilka reguł, do których musimy się stosować, gdy chcemy odpowiednio serwować wino. Nie są one skomplikowane, lecz wymagają uwagi. Po pierwsze – otwarcie butelki. Należy usunąć folię zabezpieczającą szyjkę, dokładnie wytrzeć korek przed jego wyciągnięciem – w ten sposób unikniemy ryzyka dostania się jakichkolwiek zanieczyszczeń do samego trunku. Po drugie – przy nalewaniu wina pamiętajmy o trzymaniu kieliszka za nóżkę (co uchroni przed nagrzaniem napoju) i napełniajmy kieliszek w 1/3, co pozwoli alkoholowi rozwinąć pełnię swego aromatu. Gdy omawiamy kwestię nalewania, pamiętajmy, iż czerwone wina podaje się zawsze po białych, natomiast słodkie po wytrawnych.

Oczywiście, musimy również mieć na podorędziu różne kieliszki, w zależności od tego, jakie wina pragniemy serwować. Kieliszki mogą mieć różną budowę – zarówno do win czerwonych, białych, różowych jak i musujących. Kieliszki do win białych i czerwonych są do siebie podobne. Mają szeroki przekrój, natomiast do różowych są węższe. Jeszcze inaczej przedstawia się sposób serwowanie win musujących. Należy do nich m.in. prosecco, które można zamówić na https://www.profilwino.pl/pl/c/Prosecco/107. Kieliszki do nich są smuklejsze i dłuższe – to sprawia, że z napoju nie ulatnia się gaz, a samo wino nie jest narażone na nagrzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 4 =