Colostrum (siara) jest to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków powstająca w końcowym okresie ciąży i w pierwszych godzinach po porodzie (do 72h). Colostrum jest unikatowym pokarmem o wyjątkowych wartościach, regulującym pracę układu pokarmowego oraz systemu odpornościowego młodego organizmu, przygotowując go tym samym do życia poza łonem matki. Colostrum pobrane do 2 godzin od rozwiązania charakteryzuje się wysoką zawartością albumin, niską zawartością tłuszczy i kazeiny, a także niską zawartością laktozy. Ta biologicznie aktywna wydzielina produkowana przez organizm matki z czasem stopniowo przeobraża się w mleko. Skład pokarmu wytwarzanego przez matki w późniejszym czasie znacznie różni się od składu siary i nie ma już aż tak dobroczynnego wpływu na organizm.
– wsparcie, regulacja odporności,
– wspieranie organizmu po chorobie,
– poprawa samopoczucia,
– polepszenie procesów poznawczych,
– zahamowanie procesu starzenia skóry,
– łagodzenie podrażnień,
– intensyfikacja regeneracji komórek (skóra z problemami),
– pobudzanie wzrostu włosów, ochrona przed działaniem szkodliwych związków,
– prebiotyczne wspieranie mikrobioty jelit,
– intensyfikacja regeneracji powysiłkowej (sport).
Do niedawna siara była trudno dostępna, z uwagi na niedużą podaż oraz stosunkowo wysoką cenę. Jego jakość, z uwagi na pochodzenie w przeważającej części z małych hodowli, nastawionych głównie na wytwarzanie mleka, często budziła zastrzeżenia. Siara od firmy https://genactiv.eu/ jest pierwszym wyrobem wytwarzanym w Polsce od jednego stada krów i produkowanym w ściśle kontrolowanym procesie produkcji.