Przetwory z owoców, warzyw i grzybów pozwalają cieszyć się pełnią słońca i witamin przez cały rok. Są nie tylko smaczne, ale też zachowują wiele składników odżywczych i wartości zdrowotnych, zwłaszcza minerałów i błonnika. Do ich wyprodukowania używane są owoce sezonowe, a więc często pozbawione pestycydów i bardziej wartościowe niż rośliny hodowane w sztucznych warunkach. Jakie jeszcze korzyści daje jedzenie przetworów?
Jedną z największych zalet przetworów jest to, że są po prostu bardzo smaczne. Wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennych i zimowych posiłków bez domowych sosów, dżemów i powideł, ogórków kiszonych i w occie czy marynowanych grzybów. Kluczem do sukcesu jest dobra, sprawdzona receptura i naturalny, pozbawiony konserwantów skład. Co ważne, produkty używane do stworzenia przetworów są w sezonie niezwykle tanie lub wręcz darmowe – jak na przykład grzyby czy owoce leśne. Dzięki nim możemy również zimą jeść zdrowo i ekologicznie, bez konieczności kupowania produktów importowanych, które podlegają spryskiwaniu licznymi chemikaliami. Dostarczamy sobie witaminy C i beta-karotenu, wzmacniając organizm w trudnym okresie jesienno-zimowym.
Jeśli nie mamy czasu i możliwości, aby samodzielnie przygotować przetwory, w sukurs idą nam producenci sięgający po ekologiczne owoce, warzywa i grzyby, tacy jak https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-owocowe/. Wybierajmy marki, które cenią troskę o środowisko i naturalną uprawę roślin przy użyciu obornika, kompostu i nawozów zielonych. Bardzo ważne jest również produkowanie przetworów z owoców i warzyw, które przeszły przez pełny proces wzrostu, bez pestycydów i GMO. Ma to niebagatelny wpływ nie tylko na zdrowie konsumentów, ale również na jakość i smak produktu.