Gotowanie – które elementy odzieży są niezbędne

Wszystkie osoby zajmujące się zawodowo gotowaniem muszą być odpowiednio ubrane podczas przebywania w kuchni. Odzież wykorzystywana w gastronomii musi być nie tylko wygodna oraz umożliwiająca bezproblemowe wykonywanie ruchów, ale także chroniąca kucharza przez wypadkami, które mogą pojawić się podczas gotowania. Odpowiedni strój ma zapobiec również przedostaniu się do przygotowywanych potraw zanieczyszczeń w postaci np. włosów. 

W jakie elementy odzieży muszą być wyposażone osoby pracujące w kuchni?

Materiał, z którego wykonane są poszczególne elementy stroju muszą być zgodne z przepisami BHP. Mają one na celu przede wszystkim zabezpieczyć ciało m.in. przed bardzo wysoką temperaturą lub parą wydobywającą się z garnków podczas gotowania. Jednym z głównych elementów stroju jest nakrycie głowy. Czapka musi bardzo dokładnie zakrywać wszystkie włosy. Kolejnym elementem, który wchodzi w skład podstawowego stroju jest bluza. Może ona mieć krótki lub dłuższy rękaw, a zależy to przede wszystkim od preferencji konkretnego pracownika, ponieważ to właśnie on będzie spędzał w niej długie godziny. Bluzy najczęściej zapinane są na praktyczne guziki lub wygodne napy. Zazwyczaj posiadają one także wyhaftowane imię i nazwisko osoby, która je nosi bądź zajmowane stanowisko. Takie bluzy znaleźć można na stronie https://arthaft-sklep.pl/pl/c/Damskie-bluzy-kucharskie/86. Spodnie zawsze mają długość sięgającą do kostki, ponieważ tylko wtedy są w stanie odpowiednio zabezpieczyć ciało. Jeśli chodzi o kolor to nie ma konkretnych wytycznych, które określałyby, jaki kolor będzie najbardziej odpowiedni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − 1 =