Jak przygotować idealny stek z grilla?

Letnie wieczory są idealną okazją do przygotowania wieczornego obiadu na grillu. Kiełbaski, karczek czy stek w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i świeżych warzyw to dla wielu z nas prawdziwy smak lata. Wykwintnym daniem, które doda szyku letniemu przyjęciu przy grillu, jest stek. Danie to trafi w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy czerwonego mięsa. Przygotowanie idealnego grillowanego steku mogłoby się wydawać z pozoru trudnym zadaniem, jednak przy zastosowaniu się do kilku wskazówek każdy sobie z tym poradzi. Odpowiednia marynata, odpowiedni ruszt żeliwny do grilla i wysokiej jakości mięso to klucz do sukcesu.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wysmażenie mięsa!

Poziom wysmażenia mięsa uzależnić należy od preferencji. Wyróżnić możemy 3 podstawowe stopnie wysmażenia: krwisty, średnio wysmażony i bardzo wysmażony. Krwisty stek jest tylko smutny ogniem z grilla, a jego środek pozostaje wręcz surowy. Przy średnio wysmażonym wariancie czas na wolnym ogniu jest dłuższy. Mięso w środku pozostaje nadal zaróżowione i ten sposób cieszy się największą popularnością wśród smakoszy. W pełni wysmażony stek nie ma śladów różowości i warto zwrócić uwagę na to, że to idealna propozycja np. dla kobiet w ciąży, które nie mogą jeść surowego mięsa.

Pomysły jak doprawić stek, by zaskoczyć swoich domowników i gości opisane zostały przykładowo na stronie https://koler.pl/na-grilla-5-pomysl-na-stek-z-grilla/. Dowiemy się między innymi, że wybierając najwyższej jakości mięso, doprawić powinniśmy je jedynie solą i pieprzem, a mimo to i tak wyczarujemy niesamowite danie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 2 =