W każdej restauracji muszą się znaleźć odpowiednie urządzenia umożliwiające i ułatwiające przygotowywanie potraw. Ważną grupę stanowią zwłaszcza sprzęty grzewcze, służące do zamiany gazu, prądu albo węgla w ciepło. Jest ono później wykorzystywane do termicznej obróbki dań w procesie gotowania, pieczenia, a także smażenia. Takie produkty posiada w swoim asortymencie każdy specjalistyczny sklep gastronomiczny.
W lokalu gastronomicznym o profilu restauracyjnym muszą się znaleźć przede wszystkim dobrej jakości, funkcjonalne kuchenki gazowe z piekarnikiem, wyposażone w odpowiednią liczbę palników. Poza tym nie obejdzie się bez specjalnych witryn grzewczych, patelni, grilli kontaktowych, frytownic, podgrzewaczy, opiekaczy do mięs i taboretów gastronomicznych (gazowo-elektrycznych). W niektórych miejscach niezbędne są również kociołki na prąd, bemary wolnostojące, piece konwekcyjne lub konwekcyjno-parowe oraz specjalne piece przeznaczone do wypieku pizzy