Podstawowe wyposażenie restauracji

Wyposażanie nowej restauracji warto zacząć od zakupu niezbędnych dla każdego kucharza sprzętów. Do takich niewątpliwie zaliczają się noże. WMF nóż szefa kuchni pozwala na precyzyjne krojenie składników mięsnych oraz warzywnych. Jego idealnie wyprofilowany uchwyt oraz perfekcyjnie zaprojektowane ostrze pozwoli w szybki sposób przygotować nawet najbardziej wykwintne dania.

Innymi ważnymi rzeczami są kuchenki oraz kuchenki mikrofalowe. Te drugie wydają się być nieco kontrowersyjne, ale pomimo tego są używane w większości lokali. Pozwalają na szybkie podgrzanie dania w sytuacji, gdy klient oczekuje na zamówienie przez dłuższy czas, lub zgłasza reklamację w sprawie nieodpowiedniej temperatury posiłku. Do restauracyjnej kuchni można zakupić także piece konwekcyjne oraz piece do pizzy, w zależności od tego, co zamierzamy serwować swoim gościom.

Przygotowanie posiłku – liczy się jakość

Akcesoria żeliwne takie jak patelnie są niezbędne do prawidłowego wysmażenia potraw. Znakomicie sprawdzą się w przypadku przygotowywania na nich zarówno dań mięsnych, jak i naleśników, czy placków ziemniaczanych. W lokalach gastronomicznych często używane są patelnie ze specjalnymi przegrodami, dzięki którym możliwe jest smażenie kilku porcji, a nawet osobnych potraw jednocześnie. Takie akcesoria kosztują nieco więcej, ale warto w nie zainwestować już na samym początku, ponieważ zapewniają kucharzowi oszczędność czasu. Tak przygotowane danie wystarczy już tylko podać na eleganckich talerzach i czekać na pochwały od gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − osiem =