Istnieją różne sposoby suszenia warzyw i owoców. Każdy z nich wymaga nieco cierpliwości, gdyż proces odwadniania żywności potrzebuje czasu. Suszenie może odbywać się na słońcu, w piekarniku lub też w specjalnych urządzeniach, takich jak suszarka czy dehydrator. Podpowiadamy, w jaki sposób robić to prawidłowo oraz o czym warto pamiętać.
Pierwszym etapem, któremu muszą zostać poddane nasze owoce i warzywa to odpowiednie przygotowanie. Polega ono na dokładnym umyciu, wycięciu gniazd nasiennych oraz pokrojeniu ich na plastry. Wyjątek stanowią winogrona, porzeczki, śliwki oraz pozostałe małe owce. Z powodzeniem możemy przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Jeżeli nie chcemy, by nasze produkty utraciły swoją barwę, warto przeprowadzić odpowiednią obróbkę wstępną. Dzięki niej możliwe będzie zachowanie wszelkich właściwości odżywczych. Najczęściej obróbka polega na namaczaniu – w soku z cytryny, w miodzie lub też w wodosiarczynie sodu. Po tych czynnościach wszystkie owoce i warzywa powinny być dokładnie umyte oraz osuszone.
Kolejny krok polega na właściwym suszeniu, którego przebieg zależy od metody, na jaką się zdecydujemy. Na słońcu jest możliwe podczas ciepłych miesięcy – od czerwca do września. Należy wtedy wyłożyć produkty na blachach lub sitach, które zostaną ułożone w dobrze nasłonecznionym miejscu. Suszenie w piekarniku odbywa się na niskich temperaturach. Decydując się na użycie specjalnego sprzętu, takiego ja np. dehydratory Ronic, należy stosować się do zaleceń producenta. Określa on najczęściej, jaki czas jest potrzebny w przypadku konkretnych produktów.