Wielu z nas rezygnuje z używania zwykłego cukru w codziennym życiu. Decydujemy się na to głównie podczas odchudzania, a dobry nawyk często zostaje z nami już na dłużej. Już od wielu lat naukowcy z całego świata mówią o szkodliwości cukru określanego bardzo często mianem białej śmierci. Jego alternatywą są słodziki, na które decydujemy się coraz częściej. Czy warto korzystać z zamienników cukru? Czym się różnią i czy szkodzą zdrowiu?
Pierwszą rzeczą, którą zauważamy już po pierwszym użyciu zamiennika cukru, jest poziom jego słodkości. Słodziki bardzo często są kilkaset razy słodsze od tradycyjnego produktu, dlatego też nie trzeba używać ich dużo, by uzyskać chciany smak. Co więcej, nie posiadają żadnych kalorii, dlatego też tak często sięgamy po nie podczas diety odchudzającej. Istnieje kilka rodzajów słodzików i musimy mieć na względzie, że nie każdy nadaje się do określonej czynności. Przykładowo niektóre z nich rozkładają się w 150 stopniach Celsjusza, dlatego też trzeba pamiętać, by do pieczenia użyć innego słodzika.
Warto zamienić tradycyjny cukier na słodzik, chociażby ze względów zdrowotnych. Właściwości produktu z zerową zawartością kalorii decydują o tym, że nie wywołują próchnicy, nie niosą ryzyka otyłości, a występowanie chorób układu krążenia jest znacząco zmniejszone. Jeżeli nie do końca wiemy, który słodzik będzie najlepszym wyborem, to warto zdecydować się na ten dostępny na stronie https://marketbio.pl/category/erytrol-erytrytol-bezkaloryczny-slodzik. Jest on bardzo uniwersalny, nadaje się do wielu czynności i nie różni się w smaku od zwykłego cukru. Produkt ten jest stosunkowo tani i dostępny w większości sklepów spożywczych na działach ze zdrową żywnością.