Dobrze skomponowany posiłek powinien zawierać zrównoważoną ilość zdrowych węglowodanów, białka i tłuszczu. Mając to na uwadze, poniżej przedstawiamy kilka pysznych dań dodatkowych, które uzupełnią Twój domowy obiad:
Nie są już tylko do sałatek! Użyj je do dań z makaronu lub jako dodatek do pizzy czy calzone. Oliwki zielone dodają koloru, smaku i konsystencji bez dodawania tłuszczu i kalorii.
Połącz swoje ulubione owoce w kolorową sałatkę owocową, która jest idealna na deser lub jako przystawka przed kolacją. To danie świetnie nadaje się również na śniadanie lub brunch w ciągu tygodnia, kiedy chcesz zjeść coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu.
Pokrój brokuły na kawałki i usmaż je na patelni z oliwą z oliwek, aż staną się chrupiące ze wszystkich stron – następnie skrop je sokiem z cytryny i solą morską, aby uzyskać dodatkowy smak! Możesz również podsmażać brokuły z czosnkiem w proszku i cebulą w proszku, aby uzyskać jeszcze bardziej złożony profil smakowy.
Grillowanie warzyw to doskonały sposób na ich przygotowanie, ponieważ wzmacnia ich naturalny smak, zachowując jednocześnie składniki odżywcze. Grillowanie warzyw pozwala zachować ich kolor, strukturę, smak i wartości odżywcze, ponieważ nie są one narażone na działanie wysokiej temperatury, jak w przypadku gotowania lub gotowania na parze. Grillowane warzywa są również bogate w niezbędne witaminy A, C i K oraz minerały, takie jak żelazo, magnez i potas. Grillować możesz niemal każdy rodzaj warzyw, np. paski cukinii lub bakłażana, całe pomidory lub paprykę.